Ishockey

Idag hade vi inga datorer på lektionen så vi jobbade faktiskt ingenting. Nu sitter jag hemma och tänkter jag att jag ska skriva lite om Kanadas framgångar inom sport.

Som de flesta nog har lagt märke till, så är det Vinter OS i år. Det som jag tycker är speciellt roligt är att tävlingarna ska hållas i en av Kanadas största städer, nämligen Vancouver. Ishockey, eller bara hockey som man säger i Kanada, är en av de största sporterna i landet. Det är utan tvekan den sport som landet är mest framgångsrikt i, därför satsar de nu extra mycket på det inför OS på hemmaplan.

NHL, National Hockey League, är den största och mest proffisionella ishockeyligan i Nordamerika. Där spelar sex kanadensiska lag och hela 24 stycken från USA. NHL var från början helt kanadensiskt men nu för tiden spelar till och med fler lag från USA i ligan. De tre lag som har flest titlar i Stanley cup är de båda kanadensiska lagen Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs samt Detroit Red Wings från USA.

Spelarna i de olika lagen behöver inte nödvändigtvis komma från Kanada eller USA. Majoriteten gör det, men det finns också spelare från bland annat Tjeckien, Slovakien, Sverige och Finland. Peter Forsberg och Mats Sundin från Sverige, har nyligen avslutat sina karriärer inom NHL. Två av kanadas mest kända spelare heter Wayne Gretzky och Mario Lemieux.

Även om fotboll är större än ishockey i Kanada om man räknar antal spelare, så kommer publiksiffrorna aldrig upp i samma nivå som på hockeymatcherna.

Den inte så kända sporten Lacrosse är faktiskt Kanadas nationalsport!



Kommentarer
Postat av: Pär Arvidsson

Kanadas viktigaste idrottsman genom tiderna glömde du, Gilles Villenueve. Kung i Ferrari som tyvärr förolyckades på Zandvoort 1982.

2010-02-19 @ 10:29:53
Postat av: Barbro Wigren

Åh! Typiskt en karl å tjata om någon speciell idrottsman. Finns det inga berömda tjejer som har stickat nåt?

2010-02-22 @ 10:52:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0