Historia

Det har bott människor i Kanada i minst 10 000 år enligt arkeologer. Det var förfäderna till Kanadas ursprungsbefolkning som man idag kallar "First Nation". Man har hittat rester av boplatser som bekräftar att de första vikingarna kom från Europa till Kanada redan omkring år 1000 e. Kr.

 

Även Kanada drabbades av europeisk kolonisering. 1497 nådde britten John Cabot Kanadas östkust. Han kallade platsen "Newfoundland" men det är inte säkert att det är samma plats som dagens Newfoundland. Jacues Cartier var den första fransmannen att resa till Kanada och han gjorde resan 1534. 1603 reste också Samuel de Champlain dit. Men ingen av de ovanstående bosatte sig permanent.

 

De första som reste till Kanada för att stanna, var fransmän. 1604 bosatte de sig i dagens Annapolis valley,  halvön Nova Scotia i östra Kanada. Men fyra år senare förflyttade de sig och grundade det som skulle komma att bli staden Qebec. De kallade Kanada för "Nya Frankrike".

 

Brittiska kolonister bosatte sig längs USA:s östkust och kort därefter började franska och brittiska grupper att fightas. Båda länderna ville ensam styra nordamerika. Frankrike förlorade fler och fler områden och till slut var det britterna som styrde. Men fransmännen förlorade ändå inte allt, idag är till och med franska ett  av de två officiella språken i Kanada.

 

Den amerikanska revolutionen gjorde att många människor flyttade från det som då blivit USA, norrut till Kanada.

 

Amerikanerna ville inte att britterna skulle styra över norra delen av nordamerika. 1812 startade USA ett krig genom att attackera brittiska trupper i Kanada.  De ville få slut på inflyttandet från storbrittannien och ett år senare brände de dagens Toronto. Brittisk-kanadensiska trupper hämnades genom att försöka bränna Washington DC, vilket lyckades, men de tvingades sedan tillbaka.

 

Efter freden med USA, bestämdes att britterna skulle få en del av nordamerika och en landsgräns gjordes. Till slut blev Kanada ett eget land. Med tiden har det utvecklats till ett mer och mer självständigt och "eget" land och fått en egen identitet.




Kommentarer
Postat av: Anonym

Mycket intressant blogg, blev väldigt glad när jag hittade den. Har läst några av dina inlägg nu, men tänker definitivt läsa många fler. Jag är väldigt intresserad av Kanada, vilket du också verkar vara! Så tack för en fantastisk blogg. Hur kommer det sig att du är så intresserad av Kanada? Har du varit/bott där? :)

2011-06-03 @ 20:48:39
URL: http://heartbeat.favs.se
Postat av: Elisabeth

Hej! :D

Undrade bara vilka källor du har använt och om det är okej att jag kan använda din information till mitt skolarbete? (såklart under ditt namn)

Tack :)

2011-12-12 @ 20:53:30
URL: http://elisabethvsleila.blogg.se/
Postat av: Kanada

Fin blogg! Kolla gärna in våran :D :D :D

2012-01-10 @ 14:31:54
URL: http://kanada.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0