Kanada är ett I-land

Länderna i världen är uppdelade i två olika grupper. Industriland och utvecklingsland heter de och förkortas i- och u-land. Till industriländerna hör de rikaste länderna i världen och såklart är det tvärt om med u-länderna. Oftast ligger i-länderna på norra halvklotet och u-länderna längre söderut. Den största anledningen till den här uppdelningen är tillgångar som skog, vatten och olika mineraler. Dessa naturtillgångar ger länderna större förutsättningar att bli ett rika. När man ”bestämmer” om ett land är av den ena eller den andra sorten, så är det oftast två olika sätt att räkna.


1. Man lägger ihop det sammanlagda värdet på landets producerade varor och får då en Bruttonationalprodukt, BNP.  

 

2. Human Development Index, HDI används också. Då beräknar man inte bara med ekonomin, utan även medellivslängd och utbildningsnivå.

 

Kanada är ett industriland. Det kan man se på de relativt höga inkomsterna, exporten och att landets industri utvecklats och tagit över jordbruket och landsbygdens samhälle. Nästan alla jobbar med något ”modernt” arbete, ofta inom industrin, och de få som arbetar inom jordbruket använder sig av avancerade maskiner. Kanadas största exportvaror är bilar, gas, uran och olja och varor skickas till nästan alla delar av världen. Det finns många högskolor och universitet i landet och det är oftast hög kvalité på utbildningen.

  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0