Relationen till USA

 

Kanada har alltid haft en speciell relation till grannlandet USA, både geografiskt och ekonomiskt men även politiskt. Att Barack Obama valdes till president i USA förra året, var en stor händelse även för Kanadensare. Länderna har ”kommit varandra närmare” och planerar nu mycket inför framtiden. De arbetar gemensamt med såväl miljöfrågor som ekonomiska frågor. Länderna samarbetar också mycket med saker som rör militär, handel och säkerhet. Även om länderna har haft spänningar mellan sig förut, verkar det inte finnas några hinder nu.


Kanada är ett land med många olika kulturer och traditioner. Vissa tycker att de kan hotas av närheten till USA, och är rädda för att Kanada ska anpassas allt för mycket till det stora grannlandet. Det finns faktiskt till och med lagar som ska värna om den kanadensiska kulturen. De flesta tycker dock att det bara är ett nyttigt samarbete.


Trots samarbetet mellan länderna går det inte att förneka att USA har betydligt större makt. Nu avlidna Pierre Trudeau sa en gång under sin tid som premiärminister inför en amerikansk publik ”Att leva intill er är som att sova med en elefant. Oavsett hur vänligt och lugnt djuret är, om jag får kalla det så, påverkas man av varje ryckning och grymtning.”


När det gäller ishockey, har länderna varit rivaler så länge man kan minnas. Båda är väldigt framgångsrika och åskådarna på matcherna kan vara helt galna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0