OS-uppdatering!

Kanada är just nu i ishockeyfinal mot USA!
GO, GO CANADA!

Kanada ligger just nu på tredje plats i antal vunna medaljer! (tätt följd av Norge).

Kändisar

Celine Dion

Celine Dion föddes 1968 i Charlemagne, Quebec. Hon är en väldigt känd popsångerska och en av hennes mest kända låtar är My Heart Will Go On från filmen Titanic. Det var hennes mamma som hjälpte henne att bli artist, eftersom hon när Celine var 12 år gammal skickade in ett kassettband där hon sjöng, till skivbolagschefen René Angelil. René blev senare både Celines man och manager och de har ett barn tillsammans. 1988 vann Dion Eurovision Song  Contest i Dublin, där hon representerade Schweiz. Celine Dion sjunger låtar på både engelsa och franska.



Jim Carrey

Det är få som vet, eller i alla fall tänker på, att den kände komikern Jim Carreys riktiga förnamn egentligen är James Eugene. Många vet inte heller att han är kanadensare och att han föddes i Newmarket, Ontario. Han har gjort karriär som skådespelare och ståuppkomiker och har vunnit flera priser. De flesta har sett någon av Jim Carreys alla filmer. Dum & dummare, Grinchen, Bruce den allsmäktige och en av de senaste: Yes man, är några exempel. Sedan 2007 har Jim varit gift med Jenny McCarthy.

 

Paul Anka

Den nu nästan 70 år gamla Paul Anka, föddes 1941 i Ottawa, Ontario. 1990 fick han amerikanskt medborgarskap. Låten Diana som han skrev när han bara var 16 år gammal, satte fart på hans artistkarriär. Han har under sitt liv blivit mest känd som sångare och låtskrivare men också som skådespelare. De flesta svenskar har nog lagt märke att han var gift med svenskan Anna Anka fram till december 2009, då han tog ut skilsmässa.

 

Wayne Gretzky

Kanadensaren Wayne Gretzky anses av vissa vara den mest framgångsrika ishockeyspelaren någonsin. Han är född i Brantford, Ontario 1961. Wayne ansågs vara ett underbarn redan som liten, och 1978 räknades han som professionell spelare, bara 17 år gammal. Han spelade i NHL i hela 20 år av sitt liv. 



Milow-Canada


Oljesandsutvinningen i Kanada

Jag har hittat fakta om något som jag faktiskt aldrig har hört talas om förut, nämligen oljesand. 

Oljesand är en sort stenhård råolja, blandad med sand och lera som kallas bitumén.
Den kan finnas bara en bit ner i marken och då bryts den i dagbrott. Men det finns mer på några hundra meters djup och där det måste kokas loss. Det görs med massor av het ånga som värmts upp av naturgas. Efter att oljan lossnat sugs den upp ur marken. Efteråt måste den renas i flera steg och det kräver också massor av vatten och energi.
    
Oljesand är det dyraste och mest energikrävande fossila bränsle att utvinna och det ger störst koldioxidutsläpp (mellan 5 och 15 gånger mer klimatutsläpp än vanlig olja).
Kanada är det land som har mest oljesand i världen och där finns också nästan lika mycket olja som i hela Saudiarabien.
      
Det bryts oljesand i enorma områden och de gamla urskogarna huggs ned. Ett svart, stinkande landskap blir resultatet. En indiankvinna beskriver det som att gå från Prestin Boyle Forest till Mordor. Läkare i Alberta har till och med hittat ett samband mellan oljesandindustriernas utsläpp och ökade fall av cancer bland indianstammar i området.
    
Nordiska Statoil har fått mycket kritik av greenpeace för att de har köpt tillstånd att bryta oljesand i enorma områden i Kanada.
   
 Amerikanska företag har förut varit den största köparen av oljan men nu nobbar USA den kanadensiska oljesanden eftersom den påverkar miljön så mycket. Kina däremot, tänker inte på samma sätt. Ett kinesiskt bolag har satsat ca 17 miljarder kronor i ett projekt. I samarbetet räknar man med att utvinna 35 000-50 000 fat olja om dagen. Efter att USA slutat importera den kanadensiska oljan har Kanada nu börjat leta kunder i Asien. Förutom Kina verkar Japan, Sydkorea och Indien också ha nappat på betet.
Oljesandensutvinningsområde i Alberta, Kanada, miljöförstöring? - Ja.

OS-uppdatering!

Eftersom Kanada vann över Sverige i herrarnas curlingmatch igår, så leder de nu gruppspelen med 4 raka segrar. Sverige har 3 segrar och 1 förust.


Just nu spelas en ichockeymatch
mot Schweiz, ställningen är 2-2.

Kanadas nationella symboler


Vad är den första symbolen man tänker på när man hör Kanada?

För mig är det i alla fall lönnlövet. Lönnlövet i mitten av Kanadas flagga och som också finns på mynten och statsvapnet, har varit en symbol för nationen i trehundra år. Och när vi ändå pratar om lönn, kan man nämna lönnsirapen, som är en specialitet från Kanada. Flaggans röda och vita färg, symboliserar att Kanada är ett tvåspråkigt land.

Något annat som symboliserar Kanada, är natur och djur. Grizzlybjörnar, isbjörnar, kanadagäss, älgar och bävrar, hör till de djur man oftast pratar om. Kanada handlade mycket med bäverpäls förut.

Kanada har också ridande poliser och de är numera kända i hela världen.



"A Mari Usque Ad Mare"
-från hav till hav. Kanadas valspråk.


Kanadensiskt OS-silver!

Jag ville bara passa på att påpeka att kanadenserskan Marianne St-Gelais nyss kom på andra plats i Damernas Short Track-final!Mer info om pristagarna
Vann gjorde kinesen Wang Meng och Italiens Arianna Fontana tog hem silvret.


Just nu spelas en också en curlingmatch mellan Kanada och Sverige. Jag hejar ju såklart på Sverige, men det ser ut som att Kanada vinner.



Relationen till USA

 

Kanada har alltid haft en speciell relation till grannlandet USA, både geografiskt och ekonomiskt men även politiskt. Att Barack Obama valdes till president i USA förra året, var en stor händelse även för Kanadensare. Länderna har ”kommit varandra närmare” och planerar nu mycket inför framtiden. De arbetar gemensamt med såväl miljöfrågor som ekonomiska frågor. Länderna samarbetar också mycket med saker som rör militär, handel och säkerhet. Även om länderna har haft spänningar mellan sig förut, verkar det inte finnas några hinder nu.


Kanada är ett land med många olika kulturer och traditioner. Vissa tycker att de kan hotas av närheten till USA, och är rädda för att Kanada ska anpassas allt för mycket till det stora grannlandet. Det finns faktiskt till och med lagar som ska värna om den kanadensiska kulturen. De flesta tycker dock att det bara är ett nyttigt samarbete.


Trots samarbetet mellan länderna går det inte att förneka att USA har betydligt större makt. Nu avlidna Pierre Trudeau sa en gång under sin tid som premiärminister inför en amerikansk publik ”Att leva intill er är som att sova med en elefant. Oavsett hur vänligt och lugnt djuret är, om jag får kalla det så, påverkas man av varje ryckning och grymtning.”


När det gäller ishockey, har länderna varit rivaler så länge man kan minnas. Båda är väldigt framgångsrika och åskådarna på matcherna kan vara helt galna!


Kanada och USA i kampen om OS-guldet 2002


Ishockey

Idag hade vi inga datorer på lektionen så vi jobbade faktiskt ingenting. Nu sitter jag hemma och tänkter jag att jag ska skriva lite om Kanadas framgångar inom sport.

Som de flesta nog har lagt märke till, så är det Vinter OS i år. Det som jag tycker är speciellt roligt är att tävlingarna ska hållas i en av Kanadas största städer, nämligen Vancouver. Ishockey, eller bara hockey som man säger i Kanada, är en av de största sporterna i landet. Det är utan tvekan den sport som landet är mest framgångsrikt i, därför satsar de nu extra mycket på det inför OS på hemmaplan.

NHL, National Hockey League, är den största och mest proffisionella ishockeyligan i Nordamerika. Där spelar sex kanadensiska lag och hela 24 stycken från USA. NHL var från början helt kanadensiskt men nu för tiden spelar till och med fler lag från USA i ligan. De tre lag som har flest titlar i Stanley cup är de båda kanadensiska lagen Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs samt Detroit Red Wings från USA.

Spelarna i de olika lagen behöver inte nödvändigtvis komma från Kanada eller USA. Majoriteten gör det, men det finns också spelare från bland annat Tjeckien, Slovakien, Sverige och Finland. Peter Forsberg och Mats Sundin från Sverige, har nyligen avslutat sina karriärer inom NHL. Två av kanadas mest kända spelare heter Wayne Gretzky och Mario Lemieux.

Även om fotboll är större än ishockey i Kanada om man räknar antal spelare, så kommer publiksiffrorna aldrig upp i samma nivå som på hockeymatcherna.

Den inte så kända sporten Lacrosse är faktiskt Kanadas nationalsport!



Utrikespolitik och militär

Idag har jag läst lite om kanadas militär, utrikespolitik ovh fredsinsatser.

Kanada arbetar mycket för att bibehålla och skapa fred, inte bara nära sitt eget land, utan i hela världen. Under suezkrisen 1946 -57 kämpade Lester B. Pearson särskilt mycket för att dämpa spänningen mellan länderna i konflikten. För det fick han senare Nobels fredspris.

Landet har deltagit mer eller mindre i alla FN:s fredsinsatser hittills. De har större fredsbevarande styrkor än hela resten av världen tillsammans. Just nu är landet involverat i ungefär 40 stycken olika uppdrag. Gränsen mellan Kanada och USA är också den längsta obevakade gränsen mellan två länder i världen.

Militärbudgeten omfattar idag över 14 miljarder dollar och det finns ungefär 62.000 reguljära trupper. Armén Land Force Command, flygvapnet Air Command och flottan Maritime Command, bildar tillsammans Canadian Armed Forces.

Kanada har deltagit eller bidragit med styrkor i flera av de stora krigen under de senaste hundra åren. Första och andra världskriget, Vietnamkriget och Koreakriget är exempel. USA har värvat många kanadensiska soldater under åren. Till Afghanistan kom många för att hjälpa USA:s styrkor. Just nu hjälper Kanada till i Haiti och Kosovo.


Queen's birthday


Provinser, Territorier och politik

Det stora landet Kanada är indelat i tio stycken provinser och tre territorier. Varje provins och territorium har egen ”huvudstad”, egen flagga och eget enkammarparlament. Det finns också en lagstiftande församling som leds av en provinsiell premiärminister. Både provinserna och territorierna har relativt hög grad av självständighet. Provinserna som ligger i den södra delen av Kanada är mer självstyrande än de tre territorierna som ligger i norr.Territorierna har heller inte lika mycket politiska rättigheter.

Den federala regeringens beslut kan provinserna ha rätt att reglera bort, medan territorierna inte har lika mycket ”att säga till om”. Men det händer inte ofta att provinserna väljer att göra så. Till skillnad från provinserna har territorierna (utom Yukon, som mer liknar en provins) inga politiska partier. Istället fattar de sina lokala beslut genom demokrati inom territoriet.

I provinserna finns det oftast motsvarigheter till de stora nationella partierna. De behöver inte vara knutna till dem, men har ofta ungefär samma åsikter, vilket gör det lättare för folk att välja.

Kanadas stadschef är drottning Elisabeth II, vilket gör landet till en monarki. Till sin hjälp har hon Generalguvernören Michaëlle Jean. Premiärministrarna i landet heter Jean Chrétien och Paul Martin.


provinser och territorier i canada


Bilden visar Kanadas provinser och territorier





De tre översta är terrirotier och de övriga är provinser.

geografi & klimat

Geografi och klimat

I Kanada finns många olika typer av landskap som skiljer sig åt betydligt. I väster gränsar till Klippiga Bergen av prärien, i centrala Kanada breder barrskog och tundra ut sig och i norr är det polar-klimat. Landet har både tempererat, subtropiskt och arktiskt klimat. Den stora variationen mellan berg och slättland ger också väldigt olika medeltemperaturer.

 

Eftersom inlandsisen skrapade upp många gropar i kanadensiska skölden under förra istiden, finns nu väldigt många sjöar där. Nästan 60 % av alla världens sjöar finns innanför Kanadas gränser. Bara i provinsen Ontario finns över en miljon sjöar.

 

Världens näst största land Kanada är också ett av de mest glesbefolkade. Där bor bara ca 3,5 invånare per kvadratkilometer. Man kan jämföra med Sveriges (också låga antal) 21 invånare per kvadrat kilometer och Storbritanniens 250. Kanada utgör hela 41 % av kontinenten Nordamerika. Landet är något större är USA, men har landet bara en tiondel av dess befolkningsmängd. Kanada gränsar till USA i både syd och väst, till det danska Grönland i öst och i norr sträcker sig gränserna ända upp till nordpolen. Tre hav omringar landet: Stilla havet, Atlanten och Norra ishavet. Kanadas kustlinje är imponerande 202.080 kilometer lång!

 

Den stora skillnaden på befolkningsplaceringen är väldigt tydlig, jag har hittat två källor som och för sig är väldigt olika, men som ändå beskriver detta på ett tydligt sätt. Den ena ( https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ca.html ) säger att  90 % av Kanadas invånare bor inom 160 kilometer från gränsen till USA och den andra ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanada ) säger att en tredjedel bor inom 150 kilometer. Jag vet inte riktigt vilken som är mest trovärdig, men det relevanta för mig är det faktum att det bor väldigt många kanadensare nära gränsen till USA.

 

Jag har också läst om att Kanada är indelat i provinser och territorier, men det kommer mer information dem i nästa inlägg! :D

 

 

 


RSS 2.0