geografi & klimat

Geografi och klimat

I Kanada finns många olika typer av landskap som skiljer sig åt betydligt. I väster gränsar till Klippiga Bergen av prärien, i centrala Kanada breder barrskog och tundra ut sig och i norr är det polar-klimat. Landet har både tempererat, subtropiskt och arktiskt klimat. Den stora variationen mellan berg och slättland ger också väldigt olika medeltemperaturer.

 

Eftersom inlandsisen skrapade upp många gropar i kanadensiska skölden under förra istiden, finns nu väldigt många sjöar där. Nästan 60 % av alla världens sjöar finns innanför Kanadas gränser. Bara i provinsen Ontario finns över en miljon sjöar.

 

Världens näst största land Kanada är också ett av de mest glesbefolkade. Där bor bara ca 3,5 invånare per kvadratkilometer. Man kan jämföra med Sveriges (också låga antal) 21 invånare per kvadrat kilometer och Storbritanniens 250. Kanada utgör hela 41 % av kontinenten Nordamerika. Landet är något större är USA, men har landet bara en tiondel av dess befolkningsmängd. Kanada gränsar till USA i både syd och väst, till det danska Grönland i öst och i norr sträcker sig gränserna ända upp till nordpolen. Tre hav omringar landet: Stilla havet, Atlanten och Norra ishavet. Kanadas kustlinje är imponerande 202.080 kilometer lång!

 

Den stora skillnaden på befolkningsplaceringen är väldigt tydlig, jag har hittat två källor som och för sig är väldigt olika, men som ändå beskriver detta på ett tydligt sätt. Den ena ( https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ca.html ) säger att  90 % av Kanadas invånare bor inom 160 kilometer från gränsen till USA och den andra ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanada ) säger att en tredjedel bor inom 150 kilometer. Jag vet inte riktigt vilken som är mest trovärdig, men det relevanta för mig är det faktum att det bor väldigt många kanadensare nära gränsen till USA.

 

Jag har också läst om att Kanada är indelat i provinser och territorier, men det kommer mer information dem i nästa inlägg! :D

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Barbro

Kanon!=)

2010-02-22 @ 10:46:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0