Provinser, Territorier och politik

Det stora landet Kanada är indelat i tio stycken provinser och tre territorier. Varje provins och territorium har egen ”huvudstad”, egen flagga och eget enkammarparlament. Det finns också en lagstiftande församling som leds av en provinsiell premiärminister. Både provinserna och territorierna har relativt hög grad av självständighet. Provinserna som ligger i den södra delen av Kanada är mer självstyrande än de tre territorierna som ligger i norr.Territorierna har heller inte lika mycket politiska rättigheter.

Den federala regeringens beslut kan provinserna ha rätt att reglera bort, medan territorierna inte har lika mycket ”att säga till om”. Men det händer inte ofta att provinserna väljer att göra så. Till skillnad från provinserna har territorierna (utom Yukon, som mer liknar en provins) inga politiska partier. Istället fattar de sina lokala beslut genom demokrati inom territoriet.

I provinserna finns det oftast motsvarigheter till de stora nationella partierna. De behöver inte vara knutna till dem, men har ofta ungefär samma åsikter, vilket gör det lättare för folk att välja.

Kanadas stadschef är drottning Elisabeth II, vilket gör landet till en monarki. Till sin hjälp har hon Generalguvernören Michaëlle Jean. Premiärministrarna i landet heter Jean Chrétien och Paul Martin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0