Oljesandsutvinningen i Kanada

Jag har hittat fakta om något som jag faktiskt aldrig har hört talas om förut, nämligen oljesand. 

Oljesand är en sort stenhård råolja, blandad med sand och lera som kallas bitumén.
Den kan finnas bara en bit ner i marken och då bryts den i dagbrott. Men det finns mer på några hundra meters djup och där det måste kokas loss. Det görs med massor av het ånga som värmts upp av naturgas. Efter att oljan lossnat sugs den upp ur marken. Efteråt måste den renas i flera steg och det kräver också massor av vatten och energi.
    
Oljesand är det dyraste och mest energikrävande fossila bränsle att utvinna och det ger störst koldioxidutsläpp (mellan 5 och 15 gånger mer klimatutsläpp än vanlig olja).
Kanada är det land som har mest oljesand i världen och där finns också nästan lika mycket olja som i hela Saudiarabien.
      
Det bryts oljesand i enorma områden och de gamla urskogarna huggs ned. Ett svart, stinkande landskap blir resultatet. En indiankvinna beskriver det som att gå från Prestin Boyle Forest till Mordor. Läkare i Alberta har till och med hittat ett samband mellan oljesandindustriernas utsläpp och ökade fall av cancer bland indianstammar i området.
    
Nordiska Statoil har fått mycket kritik av greenpeace för att de har köpt tillstånd att bryta oljesand i enorma områden i Kanada.
   
 Amerikanska företag har förut varit den största köparen av oljan men nu nobbar USA den kanadensiska oljesanden eftersom den påverkar miljön så mycket. Kina däremot, tänker inte på samma sätt. Ett kinesiskt bolag har satsat ca 17 miljarder kronor i ett projekt. I samarbetet räknar man med att utvinna 35 000-50 000 fat olja om dagen. Efter att USA slutat importera den kanadensiska oljan har Kanada nu börjat leta kunder i Asien. Förutom Kina verkar Japan, Sydkorea och Indien också ha nappat på betet.
Oljesandensutvinningsområde i Alberta, Kanada, miljöförstöring? - Ja.

Kommentarer
Postat av: Barbro Wigren

Mycket intressant! Bra letat! Du är verkligen duktig, Fanny! =)

2010-02-25 @ 20:38:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0